Odpowiedzi

2009-11-08T16:56:55+01:00
2.10zł - 12wafelkow - przed propocja

0.175 zł - 1wafelek <bo : 2.10 :12>


2.10 --15walefków - po pormocji
0.14zł - 1 wafelek

0.175 - 100%
0.14 - X

0.14 * 100% / 0.175 = 80 %

100% - 80% = 20%

Kazdy wafelek jest teraz tanszy o 20%
2009-11-08T17:02:37+01:00
Możemy to rozwiązać używając proporcji

2.10 - 12
x - 1

2.10 x 1 : 12 = 0,18
x - 0.18 zł - cena jednego wafelka

2.10 - 15
x - 1

2.10 x 1 : 15 = 0.14

x - 0,14 zł - cena jednego wafelka po przecenie

0.18 - 100%
0.14 - x%

0.14x100 : 0.18 = 77.78%

każdy wafelek jest tańszy o 77.78 %

2009-11-08T17:03:26+01:00
12 wafelków 2,10
15 wafelków 2,10

210/12=17,5
210/15=14


17,5-100%
14 - x

x=1400/17,5
x=80%

100%-80%=20%