Odpowiedzi

2009-11-08T17:12:48+01:00
10km/h
w ciagu 1 godziny:
1h x 10km/h = 10 km (h przekreślamy)

w ciagu 3 godzin:
3h x 10km/h = 30 km (h przekreślamy)

w ciagu pol godziny
0,5h x 10km/h = 5 km (h przekreślamy)

w ciagu 2,5 godziny:
2,5h x 10km/h = 25 km (h przekreślamy)

w ciagu kwadransu
kwadrans - 15 min = ¼ h
¼ h x 10km/h = 2,5 km (h przekreślamy)


Ważne, żebyś przekreślał za każdym razem h w działaniach, bo się skracają ; )
Pozdrawiam.
  • Użytkownik Zadane
2009-11-08T17:12:38+01:00
1 x 10 = 10km - odległość przebyta w godzinę

3 x 10 = 30km - odległość przebyta w 3 godziny

30 min = 0,5 godziny
0,5 x 10 = 5km - odległość przebyta w 30 min.

2,5 x 10 = 25km - odległość przebyta w 2,5 godziny

15min = 0,25 godziny
0,25 x 10 = 2,5km - odległość przebyta w kwadrans

2009-11-08T17:24:36+01:00
10 km/h × 1 = 10 km
przebył 10 km
10 km/h × 3 = 30 km
przebył 30 km
10 km/h × 0.5 = 5 km
przebył 5 km
10 km/h × 2.5 = 25 km
przebył 25 km
10 km/h × 0.25 = 2.5 km
przebył 2.5 km