Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T18:47:36+01:00
M->
(50zł *120%)* 120% =72zł

J->

50zł*140% = 70 zł


Pozdrawiam! :))
12 3 12
2009-11-08T18:52:19+01:00
50zł - początkowe oszczędności Marka
50zł+20%50zł - oszczędności Marka po I podwyżce
50zł+20%50zł+20%(50zł+20%50zł) - oszczędności Marka po II podwyżce
50zł - początkowe oszczędności Jarka
50zł+40%50zł - oszczędności Jarka po podwyżce

50zł+20%50zł+20%(50zł+20%50zł)=50+0,2*50+0,2(50+0,2*50)=50+10+0,2(50+10) =60+0,2*60=60+12=72zł - obecne oszczędności Marka

50zł+40%50zł=50+0,4*50=50+20=70 - obecne oszczędności Jarka

odp. Marek ma 72zł, a Jarek 70zł. Marek ma więcej.

8 5 8
2009-11-08T18:53:18+01:00
Marek- 50zł
Jarek - 50zł

Oszczędności Marka podniesione o 20% po raz pierwszy.
100%- 50zł
120%- x
x= 120 * 50 (kreska ułamkowa a pod spodem piszesz) 100%
Procenty skracasz i zera
x= 60
Oszczędności Marka podniesione o kolejne 20%.
100%= 60
120% = x
x = 120 * 60(kreska ułamkowa a pod spodem piszesz) 100%
x= 72 - ostateczna kwota oszczędności Marka
Oszczędności Jarka po wzroście o 40%
100% = 50
140% - x
x= 140 * 50(kreska ułamkowa a pod spodem piszesz) 100%
x=70 - oszczędności Jarka
Odp: Więcej pieniędzy ma Marek - 72zł niż Jarek - 70 zł

7 3 7