Uzupełnij...
70cm=0,07m
(to ma być z przecinkami )
4 cm = ......mm
2,4 km =.....m
4 kg =....g
2,3 t =....kg
3 kg 45 g =....kg

kacper zjadł jedną czwartą tortu ,ktory ważył 1 kg. ile to gramów ?(jedna czwarta to ułamek)



zenek waży 50 kg . woda stanowi trzy piąte jego masy . ile waży woda w jego organizmie . ?(trzy piąte to ułamek)

z góry dziękuje:)

3

Odpowiedzi

2009-11-08T18:49:22+01:00
4 cm = 40mm
2,4 km =2,4 * 1000m = 2400 m
4 kg =4000g
2,3 t =2300kg
3 kg 45 g =3,045kg

1/4 * 1kg = 1/4 * 1000g = 250 g

3/5 * 50 kg = 30kg
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T18:50:17+01:00
70cm=0,07m
4 cm = 40 mm
2,4 km = 2400 m
4 kg =4000g
2,3 t =2300 kg
3 kg 45 g =3,045kg

Tort

1kg = 1000g

1/4 = 0,25

0,25 * 1000 = 250 g

Zjadł 250 g tortu

Zenek

3/5=0,6

0,6*50=30 kg

Woda waży 30 kg

2009-11-08T18:52:07+01:00
4cm-0,40mm
2,4km=0,2400m
4kg=0,4000g
2,3t=0,2300kg
3kg45g=3,045kg

¼*1kg=25dag=250g

⅗*50kg=30kg
1 5 1