Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T19:23:03+01:00
Xy-2y+x=5
xy-2y+x - 2=3
(x - 2)(y + 1) = 3

Iloczyn dwóch liczb całkowitych wynosi 3:
1) 1 * 3 = 3
x - 2 = 1, y + 1 = 3
x = 3, y = 2

2) (-1) * (-3) = 3
x - 2 = -1, y + 1 = -3
x = 1, y = -4

3) 3 * 1 = 3
x - 2 = 3, y + 1 = 1
x = 5, y = 0

4) (-3) * (-1) = 3
x - 2 = -3, y + 1 = -1
x = -1, y = -2

Odp. Istnieją cztery pary (x, y) liczb całkowitych spełniających to równanie. Są to:
(3, 2), (1, -4), (5, 0) oraz (-1, -2).
1 5 1
2009-11-09T01:13:48+01:00
Wyznacz liczby całkowite x,y będące rozwiązaniem równania.
xy-2y+x=5
y(x-2)+(x-2)-3=0
(y + 1)(x - 2)= 3

Iloczyn dwóch liczb całkowitych wynosi 3 wtw 1*3, 3*1, (-1)*(-3), (-3)*(-1)
1*3
y + 1 = 1,x - 2 =3,
y =0, x = 5,
para(5,0)
3*1
y + 1 =3,x - 2 =1,
y =2, x =3,
para(2,3)
(-1)*(-3)
y + 1 =-1, x - 2 = -3,
y =-2, x =-1,
para(-1,-2)
(-3)*(-1)
y + 1 = -3, x - 2 = -1,
y = -4, x = 1,
Odp.mamy pary:
(5, 0)(3, 2)(-1, -2)(1, -4)