Odpowiedzi

2009-11-08T19:53:29+01:00
(1+ sinx)*(1/cosx - 1/ctgx)-cosx=0
po 1 cos sie zredukują p po opuszczeniu nawiasów wiec przejcmy dalej
+0,017-0,017=0
0=0
MAM TAKIIE SAMO ZAD W ZESZYCIE TO BYŁO JAKO DODATKOWE I MAŁAM DOBRZE ALE DŁUYGO PISANIA WIEC SKRUCIŁAM :)
2009-11-08T19:57:31+01:00
(1+sinx)(1/cosx - sinx/cosx)-cosx=0
(1+sinx)[(1-sinx)/cosx] - cosx = 0
(1-sinx)/cosx +(sinx-sin²x)/cos x -cosx = 0

1-sinx+sinx-sin²x-cos²x=0
1-sin²x-cos²x=0
sin²x+cos²x=1

Równanie spełnione -> JEDYNKA TRYGONOMETRYCZNA :)



Pozdrawiam! :)