Wkonkursie matematycznym uczen ma rozwiazac 20 zadan. Za kazde zadanie poprawnie rozwiazane otrzymuje 12ptk, za zle rozwiazanie (-5) ptk, a za brak rozwiazania 0 ptk. W podsumowaniu otrzymal 17 ptk. ile zadan rozwiazal poprawnie? rozwiazanie ukladem ;} prosze o dokladne rozpisanie

3

Odpowiedzi

2009-11-08T21:11:23+01:00
Najpierw zrobił poprawnie 5 zadań czyli 60 punktów
potem zrobil 11 zadań, źle czyli 5*11=55
60-55=5
zostało mu 5 punktów + 12 punktów = 17
5+1=6
Odp. poprawnie zrobił 6 zadań.
2009-11-08T21:27:25+01:00
Klamra
20=12x -5y
17=x+y /*5
klamra
20=12x-5y
85=5x+5y
-------------------------------+
105 = 17x /dzielimy przez 17
x =6

17=6 +y
11 =y
klamra
x=6 poprawne
y=11 złe
odp rozwiązał 6 poprawnie
2009-11-08T21:37:17+01:00
X-poprawne
y-złe

17=x+y /*5
20=12x -5y


20=12x-5y
85=5x+5y
_________
+
105 = 17x | : 17
x =6

17=6 +y
11 =y



x=6
y=11
odp. Rozwiązał 6 zadań poprawnie.

^^