Zapisz w prostszej postaci:
a) -6(√14-2)-4√14÷2=
b) -√3÷4 - √3=?
c) 8³√-7 ÷4³√7=?
Wytłumaczcie mi proszę o co dokładnie w tym chodzi, np w przykładzie b) to trzeba w takich sytuacjach gdzie są ułamki sprowadzić do wspólnego mianownika?
W przykładach a) b) i c) zamiast dzielenia występuje kreska ułamkowa. Napisałem znak dzielenia żeby było szybciej!

2

Odpowiedzi

2009-11-08T21:35:50+01:00
A) = -6√14+12 -2√14=-8√14+12

b) = -√3/4 -4√3/4=-5√3/4

c) = 2³√-7/√7
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T22:18:53+01:00
A)-6(√14-2)-4√14÷2=-6√14+12-2√14=4√14+12
b)-√3÷4-√3=-√3÷4- 4√3÷4=5√3÷4 (tu nie wyłączałbym całości i tak zostawił!)
c)8³√-7 ÷4³√7= coś masz nie tak bo nie wierzę, żeby pod pierwiastkiem był minus, wyliczę bez niego, najwyżej daj znać na PW to poprawię

pierwiastki się skrócą i zostanie 8/4=2:)