A) cenę pewnego towaru podniesiono o 10 % ,a po sezonie obniżono 10 % . czy po sezonie cena była wyższa czy niższa od początkowej?

b) Cenę pewnego towaru obniżono o 10 % , a w sezonie podwyższono o 10 % . Czy w sezonie była wyższa czy niższa od początkującej ?

3

Odpowiedzi

2009-11-08T21:51:32+01:00
A) x - początkowa cena towaru
1,1 * 09 * x = 0,99x - cena po sezonie
Odp. Niższa (o 1 %)

b) 0,9 * 1,1 * x = 0,99x
Odp. Niższa
53 3 53
2009-11-08T21:53:05+01:00
Rozwiążemy na przykładzie:

TOWAR X kosztuje na początku 100zł

przypadek a)
100zł + 10%*100zł = 100zł + 10zł = 110zł - podwyżka
110zł - 10%*110zł = 110zł - 11zł = 99zł - obniżka
Cena jest NIŻSZA od początkowej.

przypadek b)
100zł - 10%*100zł = 100zł - 10zł = 90zł - obniżka
90zł + 10%*90zł = 90zł + 9zł = 99zł
Cena jest NIŻSZA od początkowej.

Odp.
W obu przypadkach ceny są NIŻSZE od początkowych.
65 4 65
2009-11-08T22:04:37+01:00
X przypuszczalnie =100
10% z 100=10 100+10=110
10%z110=11 110-11=99
po sezonie cena była mniejsza od początkowej



x-przypuszczalnie=100
10%z100=10
100-10=90
10%z90=9
90+9=99
W sezonie była niższa od poczatkowej
24 3 24