Odpowiedzi

2009-11-09T16:08:49+01:00
1800-1600 = 200
1600->100%
200-> x%

200*100
--------- = x
1600
x= 12,5%

20->100%
x->112,5%

112,5*20
---------- = x
100

x= 22,50 zł.
1 2 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-09T16:10:59+01:00
1600zł---100%
1800zł---x
1800/1600*100%=1800/16 %=112,5%
x=112,5%
112,5%-100%=12,5%
12,5%z20zł=12,5/100*20=25/10=2,5zł
20+2,5=22,5zł
Córka bedzie dostawać teraz 22,5zł;]
2009-11-09T16:15:16+01:00
zł %
1600 - 100
1800 - x

x*1600 = 1800 * 100
x*1600 = 180000
x = 180000 : 1600
x = 112,5 %

112,5% - 100% = 12,5 % <-- czyli o tyle mu podwyższono.


Czyli córka bedzie dostawała teraz :

20 zł - 100 %
x zł - 112,5 %

x*100 = 20 * 112,5
x*100 = 2250 : 100
x= 22,5 zł <-- tyle bedzie teraz otrzymywać córka :)

Pozdrawiam.