Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-09T18:22:56+01:00
Wydaje mi się, że to jest równość ;)

x³-7x²+2x-14=0
x² * (x - 7) + 2(x - 7) = 0
(x² + 2) * (x - 7) = 0
x - 7 = 0 lub x² + 2 = 0
x = 7

Jeśli to ma być nierównością, wtedy:
x³-7x²+2x-14 > 0
(x² + 2) * (x - 7) > 0

x² + 2 jest zawsze dodatnie, więc możemy podzielić obustronnie przez to.
x - 7 > 0
x > 7
  • Użytkownik Zadane
2009-11-09T18:24:49+01:00
X³-7x²+2x-14=0
x²(x-7)+2(x-7)=0
(x-7)(x²+2)=0
x-7=0 lub x²+2=0
x=7 ... x²=-2 nie spełnia

odp.x=7
Było na maturze:)