1

Góra (1493 m.n.p.m) ta jest nie tylko najwyższym szczytem w Badenii-Wirtembergii, ale również wszystkich niemieckich gór średnich.
Jak nazywa się ta góra?


* a. Feldberg
* b. Lemberg
* c. Belchen
* d. Katzenbuckel


2

Ren jest największą rzeką Niemiec. Wypływa z Alp Szwajcarskich, a uchodzi do Morza Północnego. Na pewnym odcinku rzeka jest granicą pomiędzy Niemcami a Francją, gdzie rzeka płynie przez szeroką równinę ograniczoną od wschodu i zachodu przez charakterystyczne krajobrazowo pasma gór średnich.
Jak nazywa się równina, przez którą w tym miejscu płynie Ren?


* a. Nizina Górnoreńska / Oberrheinische Tiefebene
* b. Nizina Dolnoreńska / Niederrheinische Tiefebene
* c. Nizina Północnoniemiecka / Norddeutsche Tiefebene
* d. Nizina Badeńska / Badener Tiefebene


3

Z połączenia dwóch potoków powstaje Dunaj, druga co do wielkości rzeka Europy. Niezwykłe jest przy tym, że po kilku kilometrach Dunaj znika pod ziemią, by dopiero nieco dalej pojawić się znowu na powierzchni. Dunaj uchodzi do Morza Czarnego pokonawszy 2888 kilometrów.
Jak nazywa się miasto, w którym z połączenia dwóch rzeczek powstaje Dunaj?


* a. Fryburg Bryzgowijski / Freiburg
* b. Pforzheim
* c. Donaueschingen
* d. Rottenburg


4

Stuttgart, stolica kraju związkowego, znany jest z przemysłu samochodowego, m.in. fabryki Daimler-Benz. Jeszcze jedna znana marka samochodowa jest również produkowana w Stuttgarcie.
Jak nazywa się ta znana marka samochodu?


* a. BMW
* b. Ford
* c. Audi
* d. Porsche


5

Jedną z najbardziej słynnych osobistości Badenii - Wirtembergii jest bez wątpienia pewien astronom, który urodził się w XVI wieku w małym miasteczku Weil der Stadt niedaleko Stuttgartu. Jednym z jego najważniejszych osiągnięć naukowych były wyliczenia dotyczące ruchu planet na orbitach dookoła słońca.
Jak nazywa się ten astronom?


* a. Galileusz / Galileo Galilei
* b. Johannes Kepler
* c. Mikołaj Kopernik / Nikolaus Kopernikus
* d. Leonardo da Vinci


6

Badenia-Wirtembergia graniczy z trzema innymi niemieckimi krajami związkowymi.
Z którym z poniższych krajów związkowych nie graniczy?


* a. Hesja / Hessen
* b. Bawaria / Bayern
* c. Saara / Saarland
* d. Nadrenia-Palatynat / Rheinland-Pfalz


7

Pomiędzy Czarnym Lasem (Schwarzwald) a Renem, na wysokości Fryburga leży pasmo gór średnich, które w czasach prehistorycznych było wulkanem. Znajduje się ono w najcieplejszym regionie Niemiec i słynie ze wspaniałych win.
Jak nazywa się to pasmo górskie, dochodzące do wysokości 557 m?


* a. Kaiserstuhl
* b. Königstuhl
* c. Hornisgrinde
* d. Bussen


8

Część Badenii-Wirtembergii, dopiero w 1946 r. połączyła się z Wirtembergią, a w 1952 r. z Badenią-Württembergią. Przedtem łączyły ten region ścisłe zwiazki z Prusami. Zamek obronny niedaleko Hechingen oraz zamek w Sigmaringen noszą tę samą nazwę jak ów region.
Jak nazywa się ten region?


* a. Kurpfalz
* b. Hohenzollern
* c. Frankonia / Franken
* d. Badenia / Baden


9

W gotyckiej katedrze tego miasta nigdy nie rezydował biskup. Natomiast w 1879 urodził się w tym mieście fizyk i twórca teorii względności, Albert Einstein.
Jak nazywa się to miasto, z najwyższą wieżą kościelną świata, której wysokość wynosi ok. 161 metrów?


* a. Ulm
* b. Fryburg Bryzgowijski / Freiburg
* c. Heidelberg
* d. Schwäbisch Gmünd


10

Jak brzmi nazwa trzeciego co do wielkości jeziora w Europie? Graniczy ono z trzema państwami, do Niemiec należy jego najdłuższy odcinek brzegowy. Ze względu na długość jeziora, z zachodu na wschód 63,3 km, można zaobserwować zakrzywienie Ziemi wynoszące 80 metrów. To dlatego stąjąc na zachodnim brzegu jeziora, nie można zobaczyć wschodniego brzegu (i odwrotnie).
Jak nazywa się to jezioro?


* a. Federsee
* b. Mummelsee
* c. Jezioro Bodeńskie / Bodensee
* d. Schluchsee


11
W tym mieście odbył się w latach 1414 – 1418 znaczący synod, w trakcie kórego 6 lipca 1415 spalono na stosie czeskiego reformatora Jana Husa.


Jak nazywa się to miasto uniwersyteckie, w którym urodził się między innymi pionier żeglugi powietrznej hrabia Ferdinand von Zeppelin?


* a. Heidelberg
* b. Konstancja / Konstanz
* c. Tybinga / Tübingen
* d. Spira / Speyer


12

Eberhard Ludwik, książę Wirtembergii, zbudował jedną z największych barokowych rezydencji w Europie. W tym celu zaplanował należące do niej miasto. Ludziom, którzy zgodzili się tam zamieszkać obiecał zwolnienie od podatków i inne przywileje. Pałac pełen wartościowych malowideł, obrazów i rzeźb przyciąga rzesze odwiedzających, także poprzez takie atrakcje jak „Kwitnący barok“ („Blühendes Barock“) i „Ogród baśni“ („Märchengarten“).
Jak nazywa się to miasto?


* a. Stuttgart
* b. Ludwigsburg
* c. Karlsruhe
* d. Ulm

3

Odpowiedzi

2009-11-09T18:53:28+01:00
1.a)
2.a)
3.c)
4.d)
5.b)
6.c)
7.a)
8.d)
9.a)
10.c)
11.b)
12.b)


Oj trudne te pytania , pomęczyłem się , ale wszystko powinno być dobrze ;) powodzenia !
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-09T19:23:48+01:00
1a
2a
3c
4a
5b
6c
7a
8b
9a
10c
11b
12b
2009-11-09T19:59:35+01:00
1a
2a
3d
4a
5b
6c
7a
8b
9b
10c
11b
12b