Odpowiedzi

2013-07-04T14:10:02+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

\\f(\sqrt3+2)=-(\sqrt3+2)^2+3(\sqrt3+2)-2= \\-(3+4\sqrt3+4)+3\sqrt3+6-2= \\-7-4\sqrt3+3\sqrt3+4=-3-\sqrt3

 

1 5 1
2013-07-04T14:22:50+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

Aby wyznaczyć wartość funkcji dla podanego argumentu za x podstawiamy podaną wartość argumentu. Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia:

 

(a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}

 

x=\sqrt{3}+2\\f(x)=-x^{2}+3x-2\\\\f(\sqrt{3}+2)=-(\sqrt{3}+2)^{2}+3(\sqrt{3}+2)-2\\f(\sqrt{3}+2)=-(3+4\sqrt{3}+4)+3\sqrt{3}+6-2\\f(\sqrt{3}+2)=-(4\sqrt{3}+7)+3\sqrt{3}+6-2\\f(\sqrt{3}+2)=-4\sqrt{3}-7+3\sqrt{3}+6-2\\f(\sqrt{3}+2)=-\sqrt{3}-3

 

 

1 5 1