Zad 21.ZAŁACZNIK.mam nadzieje ze wszystko widac jak nie to pisac na priv.


Jak by co,to:

CHLOPCY:

od startu do a =3,5 cm
od a do b = 2,5 cm
od b do c= 3 cm
od c do d = 2 cm
od d do mety=2 cm

DZIEWCZĘTA:

od startu do a =3 cm
od a do b=2 cm
od b do c=1 cm
od c do d = 1 ,5 cm
od d do mety=2 cm

Zadanie ma byc wykonane solidnie nie tylko wynik .po kolei co i jak.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-15T18:35:48+01:00
Nie wiem, czy dobrze doczytałam treść... ale zrobiłabym tak:

chłopcy:
s+a+b+c+d=3,5+2,5+3+2=11cm

skala 1:15 000,więc z proporcji obliczamy:
1cm - 15 000cm
11cm - xcm

x=11*15000=165000cm=1650m=1,65km

dziewczęta:
s+a+b+c+d=3+2+1,5+2=8,5 cm

skala 1:15 000,więc z proporcji obliczamy:
1cm - 15 000cm
8,5cm - ycm

y=8,5*15000=127500cm=1275m=1,275km