Odpowiedzi

2009-11-17T15:01:30+01:00
1+3=4
8/4=2
2*1g miedzi = 2g miedzi
2*3g zlota = 6g zlota
1 4 1
2009-11-17T15:02:01+01:00
1:3.
1+3=4
miedz=1/4*8=2
złoto=3/4*8=6

zadanie napewno jest dobrze rozwiazane:)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-17T15:09:28+01:00
Niech x będzie złotem, a y miedzią.

Skoro stosunek miedzi do złota wynosi 1:3 to:
x/y = 1/3
Jest to proporcja.

Wiadomo też, że:
x + y = 8

Wyliczając x z tego równania otrzymujemy:
x=8-y

Wyliczamy y (czyli miedź):
Podstawiając do proporcji:
(8-y) / y = 1 / 3

Przemnażamy na krzyż:
1y = 3 * (8 - y)
y = 24 - 3y
4y = 24 /4
y = 6

Wyliczamy x (złoto):
Ze wcześniej ustalonego wzoru:
x + y = 8
Podstawiamy y.
x = 8 - 6 = 2

I po zadaniu ;)
2 5 2