Szkoła podstawowa
Matematyka

Tata Marka dojezdza do pracy 30 km maluchem.Benzyna kosztuje 1.84zl, a samochód spala srednio 6 l paliwa na 100km. Jaki jest miesieczny (22 dni robocze) koszt dojazdów taty Marka do pracy?

Odpowiedzi

Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+390 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta
Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+390 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta

Sprawdzam każdą odpowiedź. dzięki temu mam pewność, że na stronie zostają tylko te poprawne. Chcesz zobaczyć dobrą odpowiedź? 😉

Sprawdzam każdą odpowiedź. dzięki temu mam pewność, że na stronie zostają tylko te poprawne. Chcesz zobaczyć dobrą odpowiedź? 😉

Skąd wiemy, że odpowiedź jest poprawna?
1
Nie ma błędów
2
Została dodana i sprawdzona przez eksperta
Dlaczego sprawdzamy odpowiedzi?
3
Ponieważ jakość odpowiedzi jest dla nas najważniejsza
4
Ponieważ chcemy pomóc Ci w nauce

Obliczam najpierw ile benzyny spala na 30 km

100 km to 6 l
30 km to x
z proporcji mam
x=30×6/100=180/100=1,8 l

w ciagu 22 dni zuzywa 22 ×1,8 l=39,6 l
czyli koszt to 39,6×1,84 zł=72,86 zł

nie wiem czy te 30 km to w obie strony czy w jedna, obliczenia sa uwzgledniajac ze w obie strony 30 km, jesli tylko w jedna, to trzeba by wynik pomnozyc przez2

2009-11-20T13:12:28+01:00

30km ×2=60km -bo jeszcze musi wrócić z tej pracy ,,,60km×22dni robocze=1320km przejedzie w sumie ,,,6litrów zużyje na 100km ,czyli na 1320km zużyje x litrów→x=6×1320:100=79,2litry zużyje ,,,79,2litry ×1,84zł=145,73zł odp.koszt dojazdu do pracy wynosi około 145,73zł-pozdrawiam

2009-11-20T13:15:14+01:00
Mózg
Mózg
Dowiedz się więcej dzięki Zadane!
Masz problem z zadaniem domowym?
Dostań darmową pomoc!
  • 80% pytań otrzymuje odpowiedź w ciągu 10 minut
  • Nie tylko podajemy wynik, ale również tłumaczymy
  • Nad jakością odpowiedzi czuwają nasi eksperci
Kasia

Pomogę Ci w nauce. Chcesz wiedzieć, która odpowiedź jest poprawna?

Kasia

Pomogę Ci w nauce.
Chcesz wiedzieć, która odpowiedź jest poprawna?