Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T14:05:49+01:00
120kg × 2 = 240 zl - tyle zaplacił za truskawki

120 kg × 40% = 48 kg - tyle sprzadał z 30 % zyskiem

120kg - 48kg = 72 kg - tyle sprzadał z 20 % zyskiem

2 - 100%
x - 30%

2 × 30% = x × 100%
0,6 = x - zysk 30 % z jednego kilograma

2 - 100%
x - 20%

2 × 20% = x × 100%
0,4 = x - zysk 20% z jednego kilograma

48kg × 0,6 = 28,8zl
72kg × 0,4 = 28,8 zl

28,8 + 28,8 = 57,6 zł - zysk ze sprzedarzy truskawek
2009-11-29T14:07:59+01:00
120kgx2=240
240-40%=96
96x30%=28,8
240-96=144
144+28,8=172,8
odp.ta tranzakcja miała zysk 172,8
2009-11-29T14:15:10+01:00
Obliczam 40% truskawek z zyskiem 30%
40% truskawek - 120kg*0,4=48kg(tyle kg sprzedał z 30% zyskiem)
48kg*(2zł/kg*1,30)=48kg*2,6=124,8zł
124,8zł-(48*2zł)=124,8zł-96zł=28,8zł - zysk z truskawek sprzedanych z 30% zyskiem
Obliczam 60% truskawek z zyskiem 20%
60% truskawek - 120kg*0,6=72kg( tyle kg sprzedał z 20% zyskiem)
72kg*(2zł*1,20)=72kg*2,4=172,8zł
172,8zł-(72*2zł)=172,8zł-144zł=28,8zł - zysk z truskawek sprzedanych z 20% zyskiem
28,8zł+28,8zł=57,6zł
Transakcja przyniosła właścicielowi zysk 57,6zł