Odpowiedzi

2012-08-04T19:07:28+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

\\(\sqrt5-1)^2=5-2\sqrt5+1=6-2\sqrt5 \\(a-b)^2=a^2-2ab+b^2

 

3 3 3
2012-08-04T19:58:16+02:00

Ze wzoru skróconego mnożenia:

(\sqrt{5}-1)^2=(\sqrt{5})^2-2\cdot 1\cdot \sqrt{5}+1^2=5-2\sqrt{5}+1=6-2\sqrt{5}

1 5 1