Odpowiedzi

2010-01-15T20:17:58+01:00
Pani Hania - 100%
Pani Jola - 125%

100%+125%=225%

x*225%=1935zł
x=1935zł:225%
x=860zł

1935zł-860zł=1075zł

Odp.Pani Hania otrzymała 860 zł premii, a Pani Jola - 1075zł.
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T20:20:16+01:00
X= Pani Hania
x + ¼ x = Pani Jola

x + x + ¼ x = 1935 zł
2¼ x = 1935 / : 2¼
x = 860

Pani Jola = 860 zł + 860 × ¼ = 860 zł + 215 zł = 1075 zł

ODP. Pani Hania otrzymała 860 zł, a Pani Jola 1075 zł.