Odpowiedzi

2010-01-20T15:37:32+01:00
1.a) x²+x-1(za x podstawiamy -1)=(-1)²+(-1)-1=1-1-1=-1
b)2(-x+4)=-2x+8(za x postawiamy -10)=-2 * (-10) + 8= 20+8=28
c)1-y+x(podstawiamy za x 2 i za y -1)=1-(-1)+2=1+1+2=4
  • Użytkownik Zadane
2010-01-20T15:37:57+01:00
A) -1do2+(-1)-1= 1-1-1=-1
b) 2(-(-10)+4)= 2(10+4)=20+8= 28
c) 1-(-1)+2= 1+1+2=4
To jest dobrze bo na ocenę robiłam
Daszmi naj?
Pozdrawiam
2010-01-20T15:38:36+01:00
A) x ²+x-1 dla x=-1
b) 2(-x+4) dla x=-10
c) 1-y +x dla x=2 i y=-1

Obliczyć wartość wyrażenia to nic innego jak w miejsce liter wstawić ich wartości liczbowe:

a) x ²+x-1=(-1)²+(-1)-1=1-1-1=-1

b) 2(-x+4)=2(-(-10)+4)=2(10+4)=2*14=28

c) 1-y +x = 1-(-1)+2=1+1+2=4