Gimnazjum
Fizyka

1kWh kosztuje ok.40gr Oblicz ile zapłacisz za zużytą energię elektryczną w ciągu miesiąc ( 30dni ) jeśli codziennie pracują poniższe urządzenia:
a)kuchnia elek. o mocy 2,5kW w ciągu 3 godz dziennie
b)bojler elektryczny o mocy 1800 W w ciągu 5 godz dziennie
c)8 żarówek 100W przez 10godz dziennie
d)żelazko o mocy 300W przez 30 min dziennie
e)odkurzacz o mocy 2400W przez 20 min dziennie
f)lodówka o mocy 150W przez 6 godz dziennie
g)pralka o mocy 2500W przez 1,5 godz dziennie
h)telewizor o mocy 250W przez 6 godz dziennie
i)suszarka o mocy 1200W przez 25 min dziennie

Proszę o szybką ODP...

Odpowiedzi

Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+354 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta
Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+354 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta

Hej! Jestem ekspertem zadane.pl. Codziennie sprawdzam odpowiedzi, by na stronie zostały tylko te poprawne. Kliknij poniżej, żeby zobaczyć dobrą odpowiedź. 😉

Hej! Jestem ekspertem zadane.pl. Codziennie sprawdzam odpowiedzi, by na stronie zostały tylko te poprawne. Kliknij poniżej, żeby zobaczyć dobrą odpowiedź. 😉

Skąd wiemy, że odpowiedź jest poprawna?
1
Nie ma błędów
2
Została dodana i sprawdzona przez eksperta
Dlaczego sprawdzamy odpowiedzi?
3
Ponieważ jakość odpowiedzi jest dla nas najważniejsza
4
Ponieważ chcemy pomóc Ci w nauce

Christopher Columbus’ main concerns in founding a colony on was that there would be hostile native who would be uncooperative and violent (which was somewhat true).

Zobacz pozostałe odpowiedzi

Jeżeli płacisz za kWh to musisz obl. wykorzystanie energii w kWh
Dziennie:
a. 2,5 kW * 3 h= 7,5 kWh
b. 1800 W *5 h = 9000 Wh = 9 kWh
c.8*100 W *10 h = 8000 Wh = 8 kWh
d. 300 W * 0,5 h = 150 Wh = 0.15 kWh
e.240 W * 20/60 = 80 Wh= 0,08 kWh ; 20 min = 20/60 h
f. 150 W *6 h = 900 Wh= 0,9 kWh
g. 2500 W *1,5 h = 3750 Wh = 3,75 kWh
h. 250 W * 6 h = 1500 Wh = 1,5 kWh
i. 1200 W * 25/60 = 500 Wh = 0,5 kWh ; 25 min = 25/60 h

dodaj energię wszystkich urządzeń:
.........kWh *0,4 zł 30 dni * = .......zł.

2010-01-20T16:31:32+01:00
Mózg
Mózg
Dowiedz się więcej dzięki Zadane!
Masz problem z zadaniem domowym?
Dostań darmową pomoc!
  • 80% pytań otrzymuje odpowiedź w ciągu 10 minut
  • Nie tylko podajemy wynik, ale również tłumaczymy
  • Nad jakością odpowiedzi czuwają nasi eksperci