Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-23T13:44:40+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Y=2x²-x+3

a]x=-1
y=2×(-1)²+1+3
y=6
b]x=¾
y=2×(¾)²-¾+3
y=⁹/₈-¾+3
y=3⅜
c]x=√2
y=2×(√2)²-√2+3
y=7-√2
d]x=-a
y=2×(-a)²+a+3
y=2a²+a+3
e]x=(a-1)
y=2×(a-1)²-(a-1)+3
y=2(a²-2a+1)-a+1+3
y=2a²-4a+2-a+4
y=2a²-5a+6
f]x=2
y=2×2²-2+3
y=9
2010-01-23T13:49:44+01:00
A) f(-1)= 2×(-1)²-(-1)+3=2+4=6
y=6
b) f(¾)=2×(¾)²-¾+3= ⁹/₈-⁶/₈+²⁴/₈=²⁷/₈=3⅜
y=3⅜
c)f(√2)=2×(√2)²-√2+3=4-√2+3=7-√2
y=7-√2
d)f(-a)=2×(-a)²-(-a)+3=2a²+a+3
y=2a²+a+3
e)f(a-1)=2×(a-1)²-(a-1)+3=2a²-2a+2-a+1+3=2a²-3a+6
y=2a²-3a+6
f) f(2)=2×2²-2+3=9
y=9