Odpowiedzi

2010-01-28T17:27:57+01:00
Kuchnia gazowa to rodzaj kuchenki wykorzystującej gaz ziemny lub mieszaninę propan-butan (LPG). Najczęstsza konfiguracja tego typu kuchenki wyposażana jest w 4 palniki do gotowania i piekarnik. Obecnie coraz częściej w kuchenkach gazowych stosuje się piekarniki elektryczne oraz elektryczne zapalniki. W miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej używa się kuchenki gazowe zasilane gazem LPG (mieszanina propanu i butanu) z butli.

Stosowane są modele przenośne kuchenek gazowych zasilane z butli gazowej napełnionej mieszaniną propan-butan, podobnie jak stacjonarne kuchenki w miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej. Wyposażone najczęściej w jeden lub dwa palniki
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-28T17:32:29+01:00
Proponuje Ci wynalazek Thomasa Edisona
WSTĘP : Thomas Alva Edison (ur. 11 lutego 1847, zm. 18 października 1931) – jeden z najbardziej znanych i twórczych wynalazców na świecie, przedsiębiorca.
Dorobek założonych i administrowanych przez niego laboratoriów to około 5000 patentów, z których 1093 wystawionych jest na jego nazwisko.
W laboratoriach w Menlo Park i West Orange powstały następujące ważniejsze wynalazki:

-fonograf
-silnik prądu stałego
-prądnica prądu stałego
-oscyloskop
-płyta gramofonowa
-perforowana taśma filmowa
-kamera filmowa z jednoczesną rejestracją dźwięku na taśmie filmowej
-projektor filmowy do filmów dźwiękowych
-betoniarka
-lodówka
-suche baterie alkaliczne
-dyktafon
-pióro elektryczne
-pierwsza na świecie guma syntetyczna tzw. buna.
-krzesło elektryczne
-wyrzynarka do wewnętrznego wyrzynania
Najbardziej lubiana i chyba najczęściej uzywany wynalazek to lodówka...
Lodówka - dzięki temu ze w niej jest obnizona temperatura niż pokojowa , można przechowywać żywność - co bardzo kiedyś jak i teraz ułatwa zycie . Pierwsze lodówki wyglądały jak zwykłe szafki (zdjęcie takiej lodówki w załączniku ) Lodówka oznaczała niegdyś pomieszczenie gospodarcze, pojemnik lub szafkę izolowaną termicznie od otoczenia, umożliwiającą przechowywanie w obniżonej temperaturze łatwo psujących się produktów. Chłodzenie zapewniało umieszczenie we wnętrzu lodówki substancji o odpowiednio niskiej temperaturze i dużej pojemności cieplnej. Mogło to być ciało o dużej masie i cieple właściwym, jednak zazwyczaj wykorzystywano do tego celu ciepło przemiany fazowej (topnienia). Najczęściej używane czynniki chłodzące to lód (stąd nazwa — lodówka), mieszaniny oziębiające (np. lód z dodatkiem soli) oraz zestalony dwutlenek węgla - suchy lód.




To jest sam tekst. Jesli ci sie podoba moge zrobić w formi prezentacji multimedialnej ( power point czy coś )
jeśli ci sie samo to spodoba jak znajde jakies ciekawostki to też dołacze :)