Odpowiedzi

2010-02-01T21:14:52+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Przedstaw w postaci iloczynu :
x³-2x²+x=
= x(x² -2x +1) =
= x( x-1)²

2xy+3x-x²y=
= x( 2y +3 -xy)=

(m-1)(k-1)+(l-1)(m+1)=
= (mk -m -k +1) + ml + l -m -1=
= mk - m- k + 1 + ml +l - m -1=
= mk +ml -2m + l -k=
= m(k + l -2) + l -k

gdyby było k zamiast l to:
(m-1)(k-1)+(k-1)(m+1)=
= (k-1)(m-1 +m +1)=
=(k-1) *2m =
=2m(k-1)

(a-1)(b+c)-(a-1)(b-c)=
= (a-1)(b+c -b +c)=
= (a-1)*2c=
=2c(a-1)

3(z-y)a-(z-y)=
= (z-y)(3a -1)