Zad.1
Przedstaw w postaci iloczynu:
a) 3(z-y)-a(z-y)=
b) (m-1)(k-1)+(k-1)(m+1)=
c) (a-1)(b+c)-(a-1)(b-c)=
zad.2
Udowodnij następujące twierdzenie:

JEŻELI OD LICZBY DWUCYFROWEJ ODEJMIEMY LICZBĘ DWUCYFROWĄ POWSTAJĄ Z PRZESTAWIENIA CYFR TEJ LICZBY, TO OTRZYMAMY LICZBĘ PODZIELONĄ PRZEZ 9.

z góry dzięki i prosiłabym dzisiaj jak najszybciej.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Roma
  • Community Manager
2010-02-02T20:31:10+01:00
1.
a) 3(z-y)-a(z-y) = (3 - a)(z - y)
b) (m-1)(k-1)+(k-1)(m+1) = (k - 1)(m - 1 + m + 1) = 2m (k - 1)
c) (a-1)(b+c)-(a-1)(b-c) = (a - 1)(b + c - b + c) = 2c (a - 1)

2.
x, y - cyfry liczby
(10x + y) - (10y + x) = 10x + y - 10y - x = 9x - 9 y = 9(x - y)
9(x - y) : 9 = x - y
czyli
9 | (10x + y) - (10y + x)
  • Użytkownik Zadane
2010-02-02T20:42:10+01:00
ZADANIE1

a) 3(z-y)-a(z-y) = (3 - a)(z - y)
b) (m-1)(k-1)+(k-1)(m+1) = (k - 1)(m - 1 + m + 1) = 2m (k - 1)
c) (a-1)(b+c)-(a-1)(b-c) = (a - 1)(b + c - b + c) = 2c (a - 1)

ZADANIE2

x , z -liczby
(10x + z) - (10z + x) = 10x + z - 10z - x = 9x - 9 z = 9(x - z)
9(x - z) : 9 = x - z
9 | (10x + z) - (10z + x)