Samochód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100 km. Jeden litr paliwa kosztuje 4,80 zł. Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40 km. Oblicz ,ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem ...

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-08T15:23:34+01:00
6,5l:100km=0,065l
2*40km=80km
80km*0,065l=5,2l
5,2l*4,80zł=24,96zł


dasz najj
2010-02-08T15:26:31+01:00
6,5 l - 100 km
x - 80 km

100x = 520 l / ÷100
x = 5,2 l

5,2 l × 4,80 zł = 24,96

Odp . Paliwo będzie kosztowało 24,96 zł
2010-02-08T15:29:36+01:00
6,5 * 4.80= 31.2

31.2 - 100km
x - 4o km

x= 31.2 *40 = 12.48
100

odp. Paliwo na przejazd będzie kosztowało 12.48