Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-10T17:01:52+01:00
1 . - 9 z - 7 = -z - 6
przenosimy liczby z literą z na jedna stonę a same liczby na drugą stronę równania-pamietamy o tym, że przy przenoszeniu zmieniamy znak na przeciwny

-9z+z=-6+7
-8z=4 /:(-8) (dzielimy obie strony przez liczę stojąca przy zet)
z=-½

2 , 25 m - 3 = 24m - 4
25m-24m=-4+3
m=-1

3 . - s + 15 = 4s - 14
-s-4s=-14-15
-5s=-29 /:(-5)
s=²⁹/₅
s=5⁴/₅

4 . 17 y + 28 = 19 y + 27
17y-19y=27-28
-2y=-1 /:(-2)
y=½

5 . 8 k - 19 = - 8 k + 19
8k+8k=19+19
16k=38 /:16
k=³⁸/₁₆
k=2⅜

gg masz na moim profilu - pisz w razie pytań