Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-12T20:47:04+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
F(x)=-x²-4x+1 dla x=3√2-2.
f(3√2-2)=-(3√2-2)²-4(3√2-2)+1 =
=-(18-12√2+4)-12√2+8+1=
=-18+12√2-4-12√2+8+1=
=-22+9=-13
2009-10-12T22:17:09+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Wyznacz wartość funkcji f(x)=-x²-4x+1 dla x=3√2-2.
f(x)=-x²-4x+1
f(3√2-2)=-(3√2-2)²-4(3√2-2)+1=-(18-12√2+4)-12√2+8+1=-18+12√2-4-12√2+9=
-13
  • Użytkownik Zadane
2009-10-12T22:57:10+02:00
Wyznacz wartość funkcji f(x)=-x²-4x+1 dla x=3√2-2. =

f(3√2-2)=-(3√2-2)²-4(3√2-2)+1 = -(18-12√2+4)-12√2+8+1=
=-18+12√2-4-12√2+8+1 =-22+9=-13