Odpowiedzi

2010-02-17T14:47:48+01:00
Pozytywne:
kiszenie ogórków
rozkładanie martwej materii organicznej (np. liści)
kwaszenie mleka

Negatywne:
Wszelkie choroby bakteryjne u człowieka

Liczę na naj pozdro
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T14:48:49+01:00
Pozytywne:
* są organizmami pionierskimi
* wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym
* oczyszczają środowisko
* użyźniają glebę
Negatywne:
* wytwarzają toksyny
* wywołują proces gnilny
* wywołują niektóre choroby
2010-02-17T14:54:09+01:00
POZYTYWNE:
- są organizmami pionierskimi
- przemysł spożywczy - konserwacja żywności ( kiszenie, fermentacja mlekowa )
- rozkładają szczątki innych organizmów na proste substancje mineralne
- produkcja szczepionek
- użyźniają glebę
- bakterie symbiotyczne - zapewniają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego ( pomagają trawić celulozę u przeżuwaczy, u człowieka wytwarzają witaminę K i witaminy z grupy B )

NEGATYWNE:
- wywołują choroby
- wywołują procesy gnilne - psucie się żywności )
- powodują masowe zatrucia pokarmowe