Odpowiedzi

2010-02-21T12:18:08+01:00
4(x-1)+5=½

na początku pozbywamy się nawiasu, więc:
4x-4+5=½

następnie przenosimy niewiadome na jedną stronę, a wiadome na drugą, pamiętając o tym, że jak przenosimy liczby lub wyrażenia na drugą stronę to zmieniamy znak:
4x=½+4-5

teraz upraszczamy równanie:
4x=-½

następnie dzielimy obie strony przez 4i otrzymujemy wynik:
x=-2
2010-02-21T12:18:18+01:00
4(x-1)+5=1/2
4x-4+5=1/2
4x=1/2-5+4
4x=1/2-1/1
4x=1/2-2/2
4x=-1/2/:4
x=- 1/8

SPRAWDZENIE
4(x-1)+5=1/2
4(-1/8-1)+5=1/2
-1/2-4+5=1/2
1/2=1/2