Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartości liczbowe dla podanych obok liczb:



a). -4(-2a+1)-(-2a+5)+(3a-1)= dla a=-5

b). 4(2x-y)+2(7x+3y)-12(-x-y)= dla x= -0,5 i y=0,5


Z góry dziękuje :*:*:*:*:* kto ma dalsze 2 przykłady to niech napisze <33

3

Odpowiedzi

2010-02-22T19:53:17+01:00
A) =8a - 4 + 2a - 5 + 3a - 1 = 13a -10 = 13 * (-5) -10 = -65-10= -75

b) = 8x - 4y + 14x + 6y + 12x + 12y = 34x + 14 y = 34 * (-0.5) + 14 * 0,5= -17 + 7 = -10

wydaje mi sie ze to tak.. ale najlepiej jak spr na koncu ksiazki odpowiedzi ;)
1 1 1
2010-02-22T19:53:33+01:00
A). -4(-2a+1)-(-2a+5)+(3a-1)=8a-4+2a-5+3a-1=13a-10=13*(-5)-10=-65-10=-75 a=-5


b). 4(2x-y)+2(7x+3y)-12(-x-y)=8x-4y+14x+6y+12x+12y=34x+14y=34*(-0,5)+14*0,5= -17+7=-10 dla x= -0,5 i y=0,5
1 1 1
2010-02-22T19:54:17+01:00
A) -4(-2a+1)-(-2a+5)+(3a-1)=8a-4+2a-5+3a-1=13a-9=13*(-5)-9=-65-9=-74
b) 4(2x-y)+2(7x+3y)-12(-x-y)=8x-4y+14x+6y+12x+12y=34x+14y=34*(-0,5)+12*0,5=-17+6=-11
1 1 1