Odpowiedzi

2010-02-24T18:58:13+01:00
A)
x x+2
___ = _____(obie strony równania mnożymy przez ich mianowniki)
x-2 x-1

x(x-1)=(x+2)(x-2)
x^-x=x^+2x-2x-4
x^-x-x^-2x+2x=-4
-x= -4 (mnożymy przez (-)
x=4


b)

x-3 x-2
___ = _____ (mnożymy przez ich mianowniki)
2x 2x+1

(x-3)(2x+1)=2x(x-2)

2x^-6x+x-3=2x^-4x

2x^-6x+x-2x^+4x= 3
-x=3
x=-3
----------------------
^------->oznacza do kwadratu)
----------------------------------------------
Dopiero za chwilę pokazały się załączniki, jak wysłałam 2 zadania
-----------------------------------
e) tak samo mnożymy obie strony przez ich mianowniki i otrzymujemy
(x+3(x-3)=6(x-3)

x^+3x-3x-9=6x-18
x^-6x-9+18=0
x^-6x+9=0
delta= b^-4ac
delta=36-36
delta=0

x zero(zero u dołu)= -b/2a
xo= +6/2
xo=3
równanie ma 1 pierwiastek podwójny, bo delta równa 0
zał.x>0
f)po pomnożeniu obu stron przez mianowniki)
2x(x+1)=x(x-7)
2x^+2x=x^-7x
2x^-x^+2x+7x=0
x^+9x=0
(x+3)(x-3)=0
x=3
x= -3
to równanie jest niezupełne
zał.x>0
1 5 1