A) Kombajn w ciągu 5 minut pokonuje odległość 100m .
Jaka jest prędkość Kombajnu .
b) Pies w ciągu 12 sekund przebiegł 150 m .
Z jaką prędkością biegł ten pies .
c) Samochód przejechał pierwsze 150 km podrózy w czasie 2 godzin następnie 50 km w czasie 1/2 godziny .
Z jaką średnią prędkości pokonał cały dystans .

3

Odpowiedzi

2010-02-28T17:38:38+01:00
A v= s/t
v = 100/180(5m = 180 s)
v ok 0,5 m/s
b
150/12 =12,5m/s
1 1 1
2010-02-28T17:39:58+01:00
A)1.2km/h
b)750m/minute
c)ok.187km/h
1 5 1
2010-02-28T17:40:31+01:00
A) 100m/5 min= 20m/min= 5 5/9 m/s
b) 150m/12s= 12,5 m/s
c) droga(cała) /[(droga1/prędkość1)+(droga2/prędkość2) ]= 200/[(150 km/75km/h)+ (50km /100km/h)] = 200/2,5= 80 km/h
2 2 2