Odpowiedzi

2010-03-02T18:47:44+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia:
9a² + b² = 6ab
9a² - 6ab + b² = 0
(3a)² - 2*3ab + b² = 0
(3a - b)² = 0
3a - b = 0
b = 3a

(a + b):(a - b) = (a + b)/(a - b) = (a + 3a)/(a - 3a) = 4a/(- 2a) = - 2
jak masz pytania to pisz na pw