Liceum/Technikum
Matematyka

Codziennie dojeżdam do pracy i wracam z niej tranwajem. Zamiast kasowac bilety jednorazowe z których każdy kosztuje 1,60zł kupiłem bitet mieśięczny za 58zł. Ile pieniędzy zaoszczedziłem przyjmując ze w ciągu miesiąca są 22 dni robocze

Odpowiedzi

Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+390 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta
Kasia
  • Kasia (moderator)
  • Ekspert zadane.pl
+390 użytkowników doceniło użytkownika jako eksperta

Sprawdzam każdą odpowiedź. dzięki temu mam pewność, że na stronie zostają tylko te poprawne. Chcesz zobaczyć dobrą odpowiedź? 😉

Sprawdzam każdą odpowiedź. dzięki temu mam pewność, że na stronie zostają tylko te poprawne. Chcesz zobaczyć dobrą odpowiedź? 😉

Skąd wiemy, że odpowiedź jest poprawna?
1
Nie ma błędów
2
Została dodana i sprawdzona przez eksperta
Dlaczego sprawdzamy odpowiedzi?
3
Ponieważ jakość odpowiedzi jest dla nas najważniejsza
4
Ponieważ chcemy pomóc Ci w nauce

Codziennie dojeżdam do pracy i wracam z niej tranwajem. Zamiast kasowac bilety jednorazowe z których każdy kosztuje 1,60zł kupiłem bitet mieśięczny za 58zł. Ile pieniędzy zaoszczedziłem przyjmując ze w ciągu miesiąca są 22 dni robocze

1,60*22*2=35,20*2=70,4 zł
70,4-58=12,40 zł
Zaoszczędzono 12,40zł

2010-03-19T15:42:57+01:00

Jezali w miesiacu jest 22 dni roboczych to trzeba kupic 44 bilety jednorazowe, zatem:
44 * 1,6 = 70,4
70,4-58 = 12.4
odp. zaoszczdzil 12,4

2010-03-19T15:44:55+01:00

Jedzisz do pracy 2 razy dziennie czyli
1,60*2=3,20
22 dni robocze
3,20*22=70,40
70,40-58,00=12,40
odp.:Zaoszdzędziłeś 12,40

2010-03-19T15:46:33+01:00
Mózg
Mózg
Dowiedz się więcej dzięki Zadane!
Masz problem z zadaniem domowym?
Dostań darmową pomoc!
  • 80% pytań otrzymuje odpowiedź w ciągu 10 minut
  • Nie tylko podajemy wynik, ale również tłumaczymy
  • Nad jakością odpowiedzi czuwają nasi eksperci
Kasia

Pomogę Ci w nauce. Chcesz wiedzieć, która odpowiedź jest poprawna?

Kasia

Pomogę Ci w nauce.
Chcesz wiedzieć, która odpowiedź jest poprawna?