Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T09:50:28+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A)W(x)=x³-3x²-x+3
x²(x-3)-(x-3) = (x-3)(x²-1) = (x-3)(x-1)(x+1)

b)W(x)=x³-x²-4x+4
x²(x-1)-4(x-1) = (x-1)(x²-4) = (x-1)(x-2)(x+2)

c)W(x)=x⁴-3x³+3x²-x
x(x³-1)-3x²(x-1) = x(x-1)(x²+x+1)-3x²(x-1) = (x-1)(x³-2x²+x) = x(x-1)(x-1)(x-1)

d)W(x)=3x³-x²-27x+9
3x(x²-9)-(x²-9) = (x²-9)(3x-1)=(x-3)(x+3)(3x-1)

e)W(x)=x⁵+3x⁴-5x³-15x²+4x+12
x⁴(x+3)-5x²(x+3)+4(x+3) = (x+3)(x⁴-5x²+4)