Zd1. z kranu z uszkodzona uszczelka kapie w ciagu minuty 50 kropel wody.przyjmujac,ze objetosc kropli=0,4ml i ze 1m³ wody kosztuje 4,50zł oblicz jakie beda straty finansowe w ciagu:
a)jednej doby,
b)jednego miesiaca,
c)1 kwartału,
d)1 roku

zd.2. dom zajmuje 80m² co stanowi 80% powierzchni dzialki.
a)ile metrow siatki uzyto na ogrodzenie tej dzialki jezeli jest ona kwadratem, a brama ma 6,5 m szerokosci?

2

Odpowiedzi

2010-03-27T15:02:34+01:00
50 kropel / minutę
Objętość kropli = 0,4 ml
1m³ = 4,50 zł

a) 0,4 ml = 0,0004 l

50 kropel /min = 3000 kropel / h = 72000 kropel / 24h

72000 kropel * 0,0004 l = 28,8 l

1m³ = 1000 l (28,8/1000) * 4,5 = 0,0288 * 4,5 = 0,1296 zł

ODP : Z kranu wypłynie 28,8 litra wody dziennie i będzie kosztować to 0,1296 zł

b) 0,1296zł * 30= 3,888 zł

ODP :W ciągu miesiąca 3,888 zł

c)3,888zł * 3 = 11,664 zł

ODP : Wciągu kwartału 11,664 zł

d)11,664 zł * 4 = 46,656

ODP : Wciągu roku 46,656


2 80m² = 80%
1m² = 1%
100m²= 100%

Pierwiastek kwadratowy z 100 = 10

Kwadrat o wymiarach 10m x 10m

Obwód = 10m*4 = 40m

brama= 6,5m

40m-6,5m=33,5 m

ODP : Trzeba 33,5 m siatki na ogrodzenie
2010-03-27T15:10:20+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Zad 1
0,4 ml razy 50 = 20 ml = 0,02 l - tyle wody kapie w ciągu minuty
0,02 l razy 60 = 1,2 l - tyle wody wykapie w ciągu godziny
1,2 l razy 24 = 28,8 l - tyle wody wykapie w ciągu doby
1,2 l razy 720 = 864 l - tyle wody wykapie w ciągu miesiąca
864 l razy 3 = 2592 l - tyle wody wykapie w ciągu kwartały
2592 razy 4 = 10368 l - tyle wody wykapie w ciągu roku
Koszt
1 m³ = 1000 dm³ = 1000 l
a) w ciągu doby 28,8/1000 razy 4,50 = 0,13 zł
b) w ciągu miesiąca 864/1000 razy 4,50 = 3,89 zł
c) w ciągu kwartału 2592/1000 razy 4,50 = 11,66 zł
d) w ciągu roku 10368 /1000 razy 4,50 = 46,66 zł
w zadaniu przyjęto , że miesiąc ma 30 dni
zad 2
80 m² = 80%
x = 100%
x = 80 razy 100/80 = 100 m²
a - długość boku działki = √100 = 10 m
obwód działki = 4a = 40 m
b - ilość m siatki = 40 - 6,5 = 33,5 m