Odpowiedzi

2010-04-07T19:59:26+02:00
Z=1,5m
m=2g
z=1,5m=3g

z+m+g=48
3g +2g + g=48
6g=48
g=8
m=16
z=24
grzesiek ma 8 lat, marek 16, a zbyszek 24.
2010-04-07T20:01:36+02:00
Zbyszek 1,5 x 2x lat
Marek- 2x lat
Grzesiek x lat

1,5 x 2x+ 2x +x=48
3x+2x+x=48
6x=48
x=8

Zbyszek 1,5 x 2 x 8= 3 x 8= 24
Marek 2 x 8= 16
Grzesiek 8
2010-04-07T20:05:36+02:00
Dane:
x - lata Grześka
2x - lata Marka
1,5*2x - lata Zbyszka
48 - lata razem chłopców

rozwiązanie :

2x +x+1,5*2x =48
2x+x+3x=48
6x=48 |:6
x=8

Zbyszek - 8*2*1,5=24 lata
Marek - 8*2 = 16 lat
Grzesiek - 8 lat