Zadanko również z zastosowania wzorów skróconego mnożenia. Mam nadzieję, że jesteście w stanie mi pomóc..Jak Najszybciej..!!

a) (4a-b)²-(4a+b)(4a-b)=
dla a=0,5 ; b=2

b) 3xy(2xy-1)-(2xy+3)²-xy(xy-15)
dla x=10 ;y=0,1

c) x²(x²-3)-(3x²+1)(3x²-1)+8x²(x²+1)
dla x=2

d) (2ab+5)²-(3ab-4)(4+3ab)+5a²b²
dla a=0 ; b=1

e) 3(2x-y)²+2(3x+2y)(3x-2y)-3(x-2y)²
dla x=-1; y=-2

f) (2x+y)²-3y(x-y)+(3x+2y)(3x-2y)
dla x=-2; y=11


g) (√7+2√x)(7+4x)(√7-2√x) =
dla x=(½)²-√0,6:⅘:(-⅜)

h) a²+2ab+b²:5(a+b)
dla a=⅓ ; b=-½

i) 3(x²-2xy+y²):6(x²-y²)
dla x=½ y=-2

1

Odpowiedzi

2009-11-02T21:17:02+01:00
A) (4a-b)²-(4a+b)(4a-b)=16a²-8ab+b²-16a²+b² = 2b²-8ab
2*4-8*0,5*2 = 8-8 = 0

b) 3xy(2xy-1)-(2xy+3)²-xy(xy-15) = 6x²y²-3xy-4x²y²-12xy-9-x²y²+15xy = x²y²-9
10²*(0,1)²-9 = 100*0,01-9 = 1-9 = -8

c) x²(x²-3)-(3x²+1)(3x²-1)+8x²(x²+1) = x⁴-3x²-9x⁴+1+8x⁴+8x² = 5x²+1
5*2²+1=5*4+120+1=21

d) (2ab+5)²-(3ab-4)(3ab+4)+5a²b² = 4a²b²+20ab+25-9a²b²+16+5a²b² = 20ab+41
20*0*1+41 = 41

e) 3(2x-y)²+2(3x+2y)(3x-2y)-3(x-2y)² = 3(4x²-4xy+y²)+2(9x²-4y²)-3(x²-2xy+4y²) = 12x²-12xy+3y²+18x²-8y²-3x²+6xy-12y² = 27x²-6xy-17y²
27*(-1)²-6*(-1)*(-2)-17*(-2)²=27-12-68 = -53

f) (2x+y)²-3y(x-y)+(3x+2y)(3x-2y) = 4x²+4xy+y²-3xy+3y²+9x²-4y² = 13x²+xy
13*(-2)²+(-2)*11 = 13*4-22 = 52-22 = 30

g) (√7+2√x)(7+4x)(√7-2√x) = (7√7+4√7x+14√x+8x√x)(√7-2√x) = 49+28x+14√7x+8x√7x-14√7x-8√7x-28x-16x² = 16x²+49
16*(2,25)²+49 = 16*5,0625+49 = 81+49 = 130
dla x=¼+2=2,25

h) a²+2ab+b²:5(a+b) = (a+b)²:5a+5b
(⅓-½):5/3-5/2 = (-⅙)*3/5-5/2 = 1/10-5/2 = 1/10-25/10 = -24/10 = -2,4

i) 3(x²-2xy+y²):6(x²-y²) = 3(x-y)²:6x²-6y²
3(½+2)²:6*(½)²-6*(-2)² = 3*25/4:6/4+24 = 3/25*4/6+24 = 4/50+24 =24,08
1 5 1