Odpowiedzi

2010-04-08T23:23:49+02:00
M = dRT/P
c = 5(f-32)/9
c= (5f - 160)/9
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-08T23:25:27+02:00
A)
P= d/M * RT
d/M=P/RT ( obie strony mnożę przez mianowniki: "M","RT")
RTd=PM (tu też łatwo z proporcji, jak umiesz)
M=RTd/P





f= 9/5c + 32 (obie strony mnożę przez mianownik czyli 5c)
5cf=9+32
5cf=41
c=41/5f
2010-04-08T23:25:37+02:00
P= d/M * RT ;M wyznacz M
dRT/M = P
M = dRT/P


f= 9/5c + 32 ;c
9/5c + 32 = f
9/5c = f -32 /: 9/5
c = (f - 32) : 9/5
c = (f - 32) x 5/9
c = 5/9f - 160/9